Mieszam serek homogenizowany i trzy dodatki. W 15 minut robię pożywne, śniadaniowe placuszki
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, ale ma swoje ograniczenia. Głównie czasowe, bo mało mamy czasu na jego przygotowanie i zwykle zjadamy je w pośpiechu. Przyjemnie by jednak było nie jeść w kółko kanapek i jajecznicy. Dlatego proponuję wam ekspresowe, pożywne placuszki z serka homogenizowanego.
Z jakiego sera zrobić placuszki?
Klasyczne placuszki robi się na bazie mąki. Ja jednak stawiam na smaczniejsze i pożywniejsze placuszki z sera, w których mąka stanowi tylko niewielki dodatek. Można je zrobić z klasycznego sera twarogowego, z twarogu sernikowego, z serka ricotta czy z serków homogenizowanych. Pierwszy twaróg jest najbardziej zwarty i z niego placuszki wyjdą nieco sztywniejsze i bardziej puszyste. Im natomiast serek będzie rzadszy, tym placuszki wyjdą delikatniejsze.
Jak ekspresowo zrobić placuszki z serka homogenizowanego?
Placuszki z serka homogenizowanego robi się bardzo szybko. To dlatego, że serka nie trzeba rozgniatać, ani miksować, a wystarczy tylko przy pomocy łyżki połączyć go z trzema dodatkami. Są nimi: jajko, mąka i proszek do pieczenia. Tę delikatną masę można smażyć beztłuszczowo, dzięki czemu placuszki nie będą zawierały zbędnych kalorii.
Przepis: Placuszki z serka homogenizowanego
Pożywne, delikatne placuszki śniadaniowe
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 2 serki homogenizowane waniliowe po 150 g
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Łączenie składnikówW misce wymieszaj serki i jajka. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, ale lekko lejące.
- SmażeniePatelnię z nieprzywieralną powłoką rozgrzej, lekko posmaruj olejem. Kładź na nią porcje ciasta i smaż je po 2 minuty z każdej strony, aż placuszki będą rumiane.
Jak podać placuszki śniadaniowe?
Placuszki z serków homogenizowanych można podać na słodko lub wytrawnie. Wszystko zależy do tego, czy sięgniecie po serek waniliowy, czy naturalny. Pierwszy jest idealny pod słodkie dodatki. Takie placuszki można więc podać z miodem, syropem klonowym, dżemem czy cukrem pudrem. Placuszki z serka o naturalnym smaku są bardziej uniwersalne. Dobrze będą smakować zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami. Te drugie to np.: śmietana i plasterki wędzonego łososia, plasterki czy pasta z awokado, pasta z tuńczyka.